Webové aplikace pro podporu výuky generování a zpracování audio signálů - Tkadlec, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Hlavním úkolem této diplomové práce bylo vytvoření tří webových aplikací pro interaktivní podporu výuky v kurzech v oblasti zpracování číslicových signálů pomocí programovacího jazyka Javascript, značkovacího jazyka HTML a rozhraní Web Audio API. Applety zahrnují témata aditivní syntézy, časové obálky ADSR, amplitudové modulace a také aproximace 1D signálu pomocí diskrétní Kosinové transformace. Písemná část práce je poté věnována teoretickému základu, který je zaměřen na již zmíněnou oblast. Dále se práce zaměřuje také na nástroje, které byly využity v praktické části této práce. Pro lepší přehlednost pro uživatele byly vytvořeny čtyři applety, přičemž pro oblast ADSR obálky byla vytvořena samostatná webová aplikace.

The main goal of the diploma thesis was the creation of 3 web applications for interactive support of studying courses in the area of digital signal processing using the programming language JavaScript, the markup language HTML, and the Web Audio API interface. The topics included additive synthesis, ADSR time envelope, amplitude modulation, and approximation of 1D signals using discrete cosine transform. The written part of the thesis also focuses on the tools used for the practical part of the thesis. For better understanding of the topics, four web applications were created, and a separate web application was created specifically for the topic of ADSR envelope.
Web applications supporting education of audio signals generation and processing
Keywords: Aditivní syntéza; Generování audio signálů; Amplitudová modulace; Amplitudové obálky; Diskrétní Kosinová Transformace; Oscilátor; ADSR; Harmonická řada; Syntéza; Harmonický průběh; Web Audio API; Javascript; HTML; CSS; DSB; SSB; DCT; Additive synthesis; Audio signal generating; Amplitude modulation; Amplitude envelopes; Discrete Cosine transformation; Oscillator; ADSR; Harmonic Series; Fundamental frequency; Synthesis; Harmonic signal; Web Audio API; Javascript; HTML; CSS; DSB; SSB; DCT