Kreativní centrum Brno-Cejl - Jajtnerová, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Tématem bakalářské práce je rekonstrukce a adaptace objektu bývalé věznice v Brně, Cejlu na kreativní centrum. Budova má být zázemím pro širokou uměleckou veřejnost, proto je vybavena výtvarnými ateliéry, zkušebnami, multifukčním sálem a divadelní scénou. K původnímu vězeňskému komplexu byla na místě historicky mladší budovy připojena moderní dynamická přístavba se střešní terasou obsahující zejména výstavní prostory a kavárnu. Vnitřní dispozice rekonstruované budovy byly vzhledem k jejímu původnímu charakteru z velké části zachovány, přičemž původní prostory byly funkčně přizpůsobeny.

This bechalor's thesis deals with reconstroction and further conversion of former penitentiary in Brno, Cejl to an art and music workshop. The major aim of the project is to establish a well-functioning base for a wide range of artist. Therefore amount of ateliers, studios and theatres are being proposed. In order to obtain more appropriate space for a cafe and gallery, a new dynamic structure was erected and joined to the complex in place of an older extansion. Inner dispositions were rather preserved due to its original manner. However the indoor space was adjusted to its new function.
The Creative Centre Brno-Cejl
Keywords: rekonstrukce; přístavba; věznice na Cejlu; Brno; kreativní centrum; umění; železobeton; stěnový konstrukční systém; reconstruction; building extansion; Brno; Cejl penitentiary; arts and music workshop; reinforced concrete; wall system