Detekce a rozpoznání projevů onemocnění VPMD na sítnici lidského oka - Stančíková, Ivana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Cílem této bakalářské práce je vytvoření nástroje pro detekci příznaků onemocnění věkem podmíněnou makulární degenerací na snímcích sítnice lidského oka. Toto onemocnění patří k nejčastějším příčinám ztráty zraku v pokročilém věku a jeho prvním a nejvýraznějším projevem bývají léze zvané drúzy v oblasti žluté skvrny sítnice oka. Zvolený postup řešení tohoto problému využívá metod zpracování digitálního obrazu k rozpoznání základních objektů na sítnici, především krevního řečiště a optického disku, a následné detekci anomálií na základě jejich jasu a barvy. Otestována byla úspěšnost při detekci optického disku a drúz na celkem 692 snímcích se čtyř databází. Výsledný program by mohl do budoucna pomoci lékařům s časnějším rozpoznáním onemocnění oka věkem podmíněnou makulární degenerací a přispět ke zvýšení prevence rozvoje závažnějšího poškození zraku u většího počtu pacientů.

This thesis aims to create a software able to detect symptoms of age-related macular degeneration in images of human eye retina. This condition is considered one of the leading causes of vision loss in older adults. Lesions of the macular area called drusen are the first and also the most distinctive sign of developing ARMD. The approach presented in this thesis utilizes methods of image processing and computer vision to recognize retinal structures, in particular the optical disk and blood vessels, and distinguish between these structures and actual symptoms of the disease. The evaluation of the program's success rate was performed on 692 images originating from four databases. The resulting solution has the potential to assist medical professionals with earlier diagnosis of the disease and thus contribute to prevention of severe vision loss.
Detection and Recognition of ARMD Disease Impacts to the Human Eye Retina
Keywords: věkem podmíněná makulární degenerace; VPMD; lidské oko; sítnice; onemocnění oka; drúzy; detekce; zpracování obrazu; C++; OpenCV; age-related macular degeneration; ARMD; human eye; retina; eye diseases; drusen; detection; image processing; C++; OpenCV