Vyvažování rotorů parních turbín - Filip, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato bakalářská práce je odbornou rešerší pojednávající o problematice vyvažování rotorů turbín a obecně popisující mezinárodní normy, které jsou standardně pro vyvažování používány. První část se obecně zabývá nevyvážeností. Následuje klasifikace typů rotorů, norem pro vyvažování rotorů a popis obecných metod pro vyvažování. V další část je popsáno vyvažovací zařízení a jeho příslušenství. Poslední část této práce pak uvádí postup vyvažování na praktickém příkladě

This bachelor’s thesis is a technical research dealing with issues of balancing turbine rotors and generally describing international standarts commonly used for balancing rotors. The first part is about unbalance in general context. The next part classifies types of rotors, standarts for balancing rotors and balancing methods. Then there is a description of a balancing device. The last part of this thesis includes a step by step process of balancing a specific rotor.
Balancing Rotors of Steam Turbines
Keywords: Vyvažování; nevyváženost; tuhý rotor; pružný rotor; metody vyvažování; metoda příčníkových činitelů; vyvažovací zařízení.; Balancing; unbalance; rigid rotor; flexible rotor; balancing methods; influence balancing method; balancing device.