Stavební jámy kruhového průřezu - Plevová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Diplomové práce se zabývá navržením podzemní hasicí sprinklerové nádrže pro obchodní dům Sconto v Hradci Králové. Jejím cílem je navržení a následné posouzen této konstrukce. A to jak jejich stěn, které jsou řešeny jako převrtávaná pilotová stěna, tak i dna a stropu. Zejména problematika zajištění desky dna nádrže je vzhledem k vysoké hladině podzemní vody, která na dno nádrže působí velkým vztlakem, významnou součástí této práce. Pro statický výpočet byly využity programy Scia Engineer 2013 a FIN EC – Beton 3D. Součástí práce je také přehled a stručný popis metod používaných pro zajištění stavebních jam kruhového půdorysu a dále část věnovaná sprinklerovým hasicím zařízením se zaměřením na jejich stručnou historii, druhy a technologii. Závěr práce je věnován návrhu dalších dvou variant zajištění dna nádrže a jejich ekonomickému porovnání.

The master´s thesis focuses on design of underground sprinkler tank for a shopping centre Sconto in Hradec Králové. The purpose of this thesis is to design and to analyse all parts of this construction. These parts are the roof, the bottom plate and the wall, which is represented by secant piles. Due to the high level of the ground water which causes a great pressure on the bottom of the tank, the solution of the bottom plate represents very important part of this thesis. There were used two programs for an analysis, Scia Engineer 2013 and FIN EC – Beton 3D. Furthermore, the work contains a view and a brief description of methods used for sheeting of foundation pits of a circular cross-section. In the end, this thesis contains the design of two other solutions of bottom plate and its economic comparison.
Foundation Pits of Circular Cross-section
Keywords: Geotechnika; stavební jáma; pažící konstrukce kruhového půdorysu; převrtávaná pilotová stěna; sprinklerová nádrž; podzemní voda; Scia Engineer 2013; FIN EC – Beton 3D; Geo 5; Geotechnics; construction pit; sheeting construction of circular cross-section; sekant pile wall; sprinter tank; ground water; Scia Engineer 2013; FIN EC – Beton 3D; Geo 5