Vliv konzervačních prostředků na senzorické vlastnosti šunky - Bělohoubková, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Diplomová práce pojednává o vlivu přídavku aditiv na senzorické vlastnosti šunky. Teoretická část zahrnuje historii konzervace masných výrobků a charakterizaci šunky z legislativního hlediska a dle složení. Je popsán technologický způsob zpracování šunky v České republice i ve světě a nutriční význam dušené šunky. Práce dále obsahuje popis tradičních i nových metod senzorické analýzy. Teoretickou část ukončuje diskuze současného řešení problematiky. V praktické části byl optimalizován technologický postup přípravy šunky nejvyšší jakosti bez použití průmyslových výrobních zařízení. Byly připraveny vzorky šunky obsahující dusitanovou solicí směs, dusičnan sodný a vzorek šunky bez přídavku konzervantů. U těchto vzorků byl stanoven celkový obsah vlhkosti, bílkovin, popela a tuku běžnými normovanými metodami, které byly statisticky porovnány pomocí párových testů nebo analýzy variance (ANOVA) s výsledky získanými přístrojem FoodScanTM. Plynovou chromatografií s FID detektorem byl stanoven profil mastných kyselin u vzorků s obsahem aditiv a vzorku bez přídavku aditiv. Byl zkoumán vliv přídavku aditiv v šunce na nutriční charakteristiky, obsah mastných kyselin a na koncentraci TBARS (produkty oxidace tuků). V rámci senzorické analýzy byl studován vliv přídavku aditiv na senzorické vlastnosti šunky pomocí metody CATA. Senzorický panel se skládal ze spotřebitelů. V první senzorické analýze vzorků s přídavkem konzervantů (dusitanová solicí směs, dusičnan sodný, octan sodný a laktát sodný) byl vybrán spotřebiteli nejpřijatelnější šunka s obsahem dusitanové solicí směsi. Vybraný vzorek tvořil základ šunky pro druhé senzorické hodnocení vzorků s přídavkem antioxidantů (erythorbát sodný, butylhydroxyanisol, butylhydroxytoluen, askorbát sodný) a stabilizátorů (hydrogenfosforečnan sodný a fosforečnan draselný). V druhé senzorické analýze měli hodnotitelé potíže rozlišit vzorky mezi sebou. Součástí senzorické analýzy byl marketingový průzkum a studium percepce aditiv v šunce z pohledu spotřebitele.

The Master’s thesis contemplates the effect of additives on sensory properties of ham. The theoretical part incorporates history of meat product preservation and characterization of ham from legislative and compositional point of view. Technological ham making process in the Czech republic as well as worldwide and nutritional value of cooked ham are described. Further on the thesis contains a description of traditional and new sensory evaluation methods. Discussion of current solution of the issue concludes the theoretical part. In the practical part technological highest standard ham making process was optimalized, without the use of industrial manufacturing devices. Samples of ham containing nitrite salting mix and sodium nitrate along with a ham sample without the additon of preservatives were prepared. Total content of moisture, proteins, ash and fats was determined in these samples by regular standardized methods, that were statistically compared by paired test or analysis of variance (ANOVA) with results obtained by FoodScanTM instrument. Fatty acids content was determined by gas chromatography with FID detector in samples containing additives and a sample without additives. Effect of additive adittion in ham on nutritional characteristics, fatty acids content and on concentration of TBARS (lipid oxidation products) was investigated. Within sensory analysis effect of additives on sensory properties of ham was studied by CATA method. Sensory panel consisted of consumers. In the first sensory analysis of ham samples with addition of preservatives (nitrite salting mix, sodium nitrate, sodium acetate and sodium lactate) consumers picked ham containing nitrite salting mix as the most acceptable. The chosen sample served as a base for the second sensory analysis of samples containing antioxidants (sodium erythorbate, butylhydroxyanisole, butylhydroxytoluene, sodium ascorbate) and stabilizers (sodium hydrogen phosphate and potassium phosphate). In the second sensory analysis the consumers had difficulty distinguishing the samples. Part of the sensory analysis was a marketing research and a study of ham additives perception from a consumer’s point of view.
Effect of preservatives on the sensory properties of ham
Keywords: Šunka; přídatné látky; konzervanty; antioxidanty; stabilizátory; senzorická analýza; technologie; metoda CATA; Označ všechny; co se týká; Ham; additives; preservatives; antioxidants; stabilizers; sensory analysis; technology; CATA method; Check All That Applies