Vzdělávání v IT s využitím velkých jazykových modelů - Málek, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá výzvou poskytování personalizovaného IT vzdělávání ve velkém měřítku pomocí integrace velkých jazykových modelů (LLM). Výzkum, realizovaný ve spolupráci s ENGETO, vyvíjí vzdělávací chatbotový systém, který kombinuje schopnosti LLM se strukturovanou znalostní bází pro poskytování kontextově citlivé vzdělávací podpory. Řešení umožňuje poskytování okamžité, personalizované asistence při zachování vzdělávacích standardů. Prostřednictvím komplexního hodnocení systém prokazuje významný potenciál v řešení výzev škálovatelnosti v IT vzdělávání při poskytování efektivních personalizovaných vzdělávacích zkušeností. Zjištění nabízejí praktické poznatky pro vzdělávací instituce implementující řešení založená na umělé inteligenci.

This thesis addresses the challenge of providing personalized IT education at scale through the integration of Large Language Models (LLMs). The research, conducted in collaboration with ENGETO, develops an educational chatbot system that combines LLM capabilities with a structured knowledge base to deliver context-aware learning support. The solution enables real-time, personalized assistance while maintaining educational quality standards. Through comprehensive evaluation, the system demonstrates significant potential in addressing scalability challenges in IT education while providing effective personalized learning experiences. The findings offer practical insights for educational institutions implementing AI-driven learning solutions.
Large Language Model Assisted IT Training
Keywords: velké jazykové modely; IT vzdělávání; personalizované učení; chatbot; umělá inteligence; vzdělávací technologie; large language models; IT education; personalized learning; chatbot; artificial intelligence; educational technology