Matematické modely v oblasti strategického rozhodování - Khýr, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato diplomová práce je zaměřena na tvorbu matematického modelu sloužícího k navrhování rozmístění sběrných míst pro různé frakce komunálního odpadu s přihlédnutím na docházkovou vzdálenost, ekonomickou náročnost a využití alokovaných kapacit. Součástí práce je taktéž vytvořený skript pro generování vstupní datové sady pro aplikovaný model ze základních vstupních údajů, kterými jsou adresní body s populací a GSP souřadnicemi. Model byl implementován v programu GAMS a skript byl napsán formou VBA v programu Microsoft Excel. Model byl využit v případové studii konkrétního města. Dále jsou v této práci analyzovány výsledky jednokriteriálních i vícekriteriálních přístupů.

This master thesis deals with various mathematical models, which can be used for designing the location of collection points for various fractions of municipal waste with consideration of walking distance, economic demands and utilization of allocated capacities. Scripts for generating input datasets for applied models from basic input data, which are address points with population and GPS coordinates, is also included in the thesis. The model was implemented in GAMS and the script was written in VBA in Microsoft Excel. Model was used in case study. Results of single and multi-criteria approaches are analyzed and compared.
Mathematical models in strategic decision-making
Keywords: komunální odpad; pozice sběrných míst; případová studie; vícekriteriální optimalizace; docházková vzdálenost; ekonomická náročnost; MILP; nastavení CPLEX; municipal waste; location of collection points; case study; multiobjective optimization; walking distance; economic strain; MILP; CPLEX settings