Autocentrum VW group Brno - Kmeco, Radoslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Predmetom bakalárskej práce je vypracovanie dokumentácie pre stavebné povolenie a časti dokumentácie pre realizáciu stavby objektu autocentra Volkswagen Group. Návrh priamo vychádza zo zadania predmetu BGA021 – Ateliér výrobních staveb, a naväzuje na ateliérový project spracovávaný v zimnom semestri druhého ročníka. Autosalón sa nachádza v mestskej časti Brno – Komárov, vedľa ulice Hněvkovského, čo sa snaží využiť vo svoj prospech a odvážnym tvarom strechy tak nalákať potencionálnych zákazníkov na autá, ktoré je vidno aj z ulice. Svojim dispozičným usporiadaním spája, ale zároveň rozdeľuje dve prevádzky, ktoré sa v budove odohrávajú. Servis áut je odhlučnený v 1.NP a stýka sa so showroomom v predávacom boxe, ktorý slúži ako miestnosť na odovzdanie kľúčikov od nového auta. V 2.NP sa potom nachádza administratívne zázemie pre predajcov áut, alebo aj šatne a sprchy pre pracovníkov servisu. Návrh sa snaží reflektovať čoraz vyššiu cenu pozemkov tým, že je čo najkompaktnejší a spevnené plochy v okolí sú len nevyhnutné na prevádzku celej budovy a dovážanie alebo naopak odvoz nových alebo rozbitých áut nákladným vozidlom. V interiéri sa návrh snaží pôsobiť veľmi technickým dojmom svojimi impozantnými odhalenými vazníkmi v showroome (ktoré sa dajú využiť aj na umiestnenie ďalších technológii), rovnako ako aj v servise, kde je odhalená konštrukcia obvodových stien a aj trámov, ktoré držia strop.

The aim of this bachelor´s thesis is to create the documentation for building permit and a part of documentation for building object of the autocentre for Volkswagen Group. The design directly comes from an assignment from the class BGA021 – Ateliér výrobních staveb, and it follows up on the project from the class which was being made in the winter semester of the second year of study. Car salon is located in the city quarter called Brno – Komárov, next to the street Hněvkovského. The design is trying to make use of this fact for its own advantage and lure in potential customers by the intricate shape of its roof. Its layout connects and at the same time divides two functions which are present in the building. Car repair is divided by thick walls which make it soundproof from the showroom and meets this function only in the receiving box, which serves as a room for handing out new cars to customers. In the second floor, there´s administration for the salespeople and dressing rooms or bathrooms for the car repair workers.
Autocentre VW Group Brno
Keywords: bakalárska práca; autocentrum; autosalón; showroom; servis; Brno; Brno-Komárov; ocelový skelet; železobetónový skelet; monolitický železobeton; extenzívna zelená strecha; Volkswagen group; ľahký obvodový plášť; kingspan; sklená fasáda so spiderovým kotvením; bachelor´s thesis; autocentre; car salon; showroom; repair shop; Brno; Brno-Komárov; steel skeleton frame; reinforced concrete skeleton frame; monolithic reinforced concrete; extensive green roof; Volkswagen group; curtain wall; Kingspan; glass façade with spider anchoring