Vestavby v savce vírové turbiny - Kilian, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práce má za úkol navrhnout a zkoumat vestavby v savce Vírové turbiny. V první části práce je definován účel použití savek, ukázka výpočtu energetického zisku savky a stanovení její účinnosti. Dále je zkoumán vhodný tvar savky pro návrh vestavby, a to za pomoci CFD výpočtů proudění. V hlavní části se pak práce zabývá návrhem, zkoumáním a vyhodnocením vestaveb ve vhodném tvaru savky.

Diploma thesis deals with design and exploration of installation in the draft tube of the swirl turbine. Use of the draft tube is defined in the first part, with illustration of energetical gain and efficiency of draft tube. Further the suitable shape of draft tube is studied by CFD computing. Design, research and evaluation of installation in the draft tube are solved in the main part.
Installations in the draft tube of the swirl turbine
Keywords: Difuzor; Lopatka; Savka; Vestavba; Vírová turbina; Diffuser; Blade; Draft tube; Built; Swirl turbine