Síťová synchronizace dat pro OS Windows - Hellar, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Tato práce se zabývá problémem návrhu a implementace nástroje pro synchronizaci souborů v síťovém prostředí pro OS Windows. Je poukázáno na problémy, které se při synchronizaci mohou vyskytnout, jako například správná detekce konfliktních změn, a jejich řešení. Dále je přiblížen problém ustanovení přímého spojení mezi dvěma zařízeními v internetu, pokud jsou tato zařízení k internetu připojena prostřednictvím zařízení NAT. V práci je ukázána konkrétní implementace řešení konfliktů, detekovaných během synchronizace, a aplikace některých metod pro překonávání zařízení NAT. Testováním byla ověřena funkčnost části výsledného nástroje pro řešení konfliktů a překonávání NAT. V závěru jsou diskutovány výsledky testování a navrhnuty možná rozšíření.

This thesis deals with an implementation of a tool for file synchronization over a network for OS Windows. It also illustrates what issues are associated with synchronization of files, such as collision detection and resolution and the issue of setting up connection between two devices over the internet when connected to the internet via NAT devices. Thesis presents factual implementation of collision resolver and application of methods for NAT traversal. By testing the final solution correctness of collision resolver and NAT traversal technique was verified. Results of testing are discussed and possible extensions are proposed.
Network Synchronization of Data under OS Windows
Keywords: Synchronizace; řešení kolizí; NAT; peer-to-peer; UDP hole punching; Windows; .NET; Synchronization; collision resolver; NAT; peer-to-peer; UDP hole punching; Windows; .NET