Příprava a charakterizace samouspořádávacích polymerních nanokompozitů - Lepcio, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Polymerní nanokompozity na bázi polyhedrálních oligomerních silsesquioxanů (POSS) představují slibnou oblast výzkumu, která potenciálně může využít samouspořádávní při navrhování nových materiálů. Tato diplomová práce popisuje postup přípravy oktafenyl-POSS/PS, oktafenyl-POSS/PMMA a oktamethyl-POSS/PS systémů a charakterizaci jejich termomechanických vlastností v pevné fázi a reologických vlastností v roztoku. Získané výsledky jsou diskutovány s přihlédnutím k teoriím zabývajících se stavem disperze nanočástic.

Polymer nanocomposites based on polyhedral oligomeric silsesquioxanes (POSS) are promising field which could potentially utilize self-assembly approach in designing new materials. In this thesis, a preparation protocol of octaphenyl-POSS/PS, octamethyl-POSS/PMMA and octamethyl-POSS/PS systems was described and thermomechanic properties in solid state and rheological properties in solution were investigated. The obtained results are discussed with focus on nanoparticles dispersion state theories.
Preparation and characterization of self assembled polymer nanocomposites
Keywords: Polymerní nanokompozity; nanočástice; samouspořádávání; stav disperze; prostorové uspořádání částic; termomechanické vlastnosti; reologie; polyhedrální oligomerní silsesquioxany (POSS); polystyren (PS) polymethylmethakrylát (PMMA); Polymer nanocomposites; nanoparticles; self-assembly; state of dispersion; particle spatial organization; thermomechanic properties; rheology; polyhedral oligomeric silsesquioxanes (POSS); polystyrene (PS); poly(methyl methacrylate) (PMMA)