Konstrukce magnetoreologického tlumiče s nesymetrickou rychlostní charakteristikou - Válek, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce se snaží nalézt optimální řešení magnetoreologického tlumiče s nesymetrickou rychlostní charakteristikou. Magnetoreologické tlumiče představují nadějný směr vývoje tlumičů vibrací, zejména díky své nastavitelné tlumivosti, závislé na velikosti elektrického proudu. Nesymetrická rychlostní charakteristika znamená rozdílné chování při stlačování a roztahování tlumiče, čehož lze dosáhnout ventily. Ventily mohou být mechanické, hydraulické, magnetické a elektrické. V této bakalářské práci jsou zhodnoceny tyto čtyři základní způsoby, jak lze nesymetrické rychlostní charakteristiky dosáhnout a vypracována koncepční řešení jejich možné aplikace. Zároveň je podrobně rozpracována a realizována varianta považována nejvýhodnější. Vybráno bylo mechanické řešení s destičkou, jehož funkčnost je ověřena výpočtem a experimentem. Experimenty prokázaly použitelnost mechanického ventilu v magnetoreologických systémech.

This thesis aims to find optimal solution for magnetorheological damper with asymmetric force-velocity behaviour. Magnetorheological dampers represent a promising direction in the development of vibration dampers, mainly due to their adjustable damping, that depends on electric current. The asymmetric force-velocity behaviour (characteristic) then means difference while compressing or expanding damper and can be achieved by valves. Valves can be solved in mechanical, hydraulic, magnetic, electric way. This bachelor´s thesis evaluates these four ways of solution and develops conceptual solutions for their possible application. One conceptual solution is then elaborated in detail. Chosen mechanical solution with movable plate was verified by calculations and experiment. Experiments confirmed the applicability of a mechanical valve in magnetorheological systems.
Design of magnetorheological damper with asymmetric velocity characteristic
Keywords: Magnetoreologický tlumič; nesymetrická rychlostní charakteristika; konstrukce magnetoreologického tlumiče; Magnetorheological damper; asymmetric force-velocity characteristic; design of magnetorheological damper