Ponava – potenciál rozvoje území - Holý, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Problém - Ponava je území s poměrně rozsáhlými plochami brownfields. Ponava by mělo být území s jasně definovanou strukturou bloků, smíšenými funkcemi, vysokým podílem bydlení a celkovým městským charakterem. Území řešené v této práci bylo vybráno jako nejvhodnější pro vytvoření tzv. iniciačního jádra, tedy jádra startujícího rozvoj celého území. Nejistota z budoucnosti, z toho jaké potřeby budou za 5, 10, 20 let dělají z klasického urbanistického plánování nepřizpůsobivou a nefunkční metodu práce s územím. Řešení - Můj urbanistický koncept se snaží poskytnout dostatek volnosti co se týče využití budov i volných prostranství. Je výhodný zejména proto, že je schopen pojmout více malých investorů, kteří mohou působit nezávisle. Jednotlivé části území mohou fungovat samy o sobě, právě podle aktuální situace a potřeb společnosti. Koncepce spočívá v jedoduchém rozdělení řešeného území pomocí pravidelné pravoúhlé sítě na jednotlivé stejné části a jejich následném zaplňování. Stavění budov probíhá šachovnicově, je tak zajištěno jejich dostatečné oslunění a zárověň snadná prostupnost územím všemi směry. Prostory mezi budovami mají v okrajových částech charakter živých náměstí se silným vlivem přilehlé ulice. Uvnitř území jsou pak tyto meziprostory klidné a slouží především místním obyvatelům.

Problem - Ponava is an area with relatively large areas of brownfield sites. Ponava should be territory with clearly defined texture blocks, mixed functions , high proportion of total housing and urban character. The area solved in this work was selected as most suitable for the creation of the initiation core, ie core starting as development of the whole territory. Uncertainty about the future, including needs to be in 5, 10, 20 years doing the classic urban planning dysfunctional method of working with the territory. Solution - My urban concept seeks to provide sufficient flexibility in terms of use of buildings and open spaces. It is particularly advantageous because it can hold more small investors, who can work independently. Each part of the territory may work alone, just under the current situation and needs of society. The concept is simple division of the area in a regular rectangular network by the same part of the individual and their subsequent filling. Placing buildings is chessboard, thus ensuring their adequate sun and at the same time easy permeability of territory in all directions. The spaces between buildings have in the outer parts character of living square with a strong influence of the adjacent street. Inside these areas is the interspace quiet and mainly serves the local population.
Ponava – potential of area development
Keywords: Ponava; urbanismus; městské zahrádkářství; komunitní zahrádkářství; smíšené funkce; udržitelnost; hospodaření s obnovitelnými energiemi; rekonstrukce továrny; Ponava; urbanism; urban gardening; community gardening; mixed use; sustainabilty; management of renewable energies; factory reconstruction