RedirFS - portace na jiné OS - Czerner, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Tato práce popisuje jak přípravu na portaci, tak samotnou portaci Linuxového modulu RedirFS na operační systém FreeBSD. Jsou zde popsány základní rozdíly přístupu k Linuxovému a FreeBSD jádru, dále rozdíly v implementaci, pro RedirFS zásadní, části jádra a sice VFS vrstvy. Dále zkoumá možnosti a různé přístupy k implementaci funkcionality linuxového RedirFS na operačním systému FreeBSD. Následně jsou zhodnoceny možnosti a navržen ideální postup portace. Následující kapitoly pak popisují požadovanou funkcionalitu spolu s navrhovanou architekturou nového modulu. Dále je detailně popsán návrh a implementace nového modulu tak, aby měl čtenář jasnou představu jakým způsobem modul implementuje požadovanou funkcionalitu.

This thesis describes preparation for porting as well aw porting itself of RedirFS Linux kernel module to FreeBSD. Basic differences between Linux and FreeBSD kernels are described as well as differences in implementation of the Virtual Filesystem, crucial part for RedirFS. Further there are described possibilities and different approaches to implementation RedirFS functionality to FreeBSD. Then, the possibilities are evaluated and ideal approach is proposed. Next chapters introduces required functionality of the new module as well as its solutions. Then the implementation details are described so the reader can very well understand how the new module works and how the required functionality is implemented into the module.
Porting of RedirFS on Other OS
Keywords: RedirFS; Linux; FreeBSD; jádro operačního systému; jaderný modul; VFS; souborové systémy; Virtuální souborový systém.; RedirFS; Linux; FreeBSD; kernel; kernel module; VFS; filesystem; Virtual Filesystem.