Studium elektrických vlastností tenkých polymerních vrstev - Pospíšil, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická)
Práce je zaměřena na studium elektrických a dielektrických vlastností tenkovrstvých organických materiálů, které mohou být využity jako aktivní vrstva fotovoltaických článků. Zejména byly studovány vlastnosti vrstev na podložkách z PET (popř. skla), které jsou tvořeny tenkou aktivní vrstvou polymethylfenylsilanu (PMPSi) nebo deriváty diketopyrrolpyrrolu (DPP). Na vybraném vzorku byly nejprve měřeny volt-ampérové charakteristiky a závislosti proudu na čase při konstantním napětí (relaxační závislosti V-A charakteristik). Nakonec byly proměřeny frekvenční závislosti (impedanční spektra) a také jejich relaxační závislosti. Naměřená data byla vyhodnocena pomocí metod fraktální analýzy v programu HarFA. Získané výsledky budou využity k optimalizaci vlastností fotovoltaických článků.

The thesis is focused on the study of electric and dielectric properties of thin-film organic materials that can be used as an active layer of photovoltaic cells. Primarily were studied the properties of the layers on the PET or glass substrate, which consist of a thin active layer of polymethylphenylsilane (PMPSi) or derivatives of diketopyrrolpyrrole (DPP). On a selected sample were first measured current-voltage characteristics and current dependences on time at constant voltage (relaxation characteristics). Finally were measured frequency dependences (impedance spectra) and their relaxation characteristics too. The measured data were evaluated using the methods of fractal analysis in HarFA. The results will be used to optimize the properties of photovoltaic cells.
Study of electrical properties of thin polymer films
Keywords: Volt-ampérová charakteristika; transientní měření; impedanční spektroskopie; měření šumů; Fourierova transformace; Haarova transformace; fraktální analýza; Current-voltage characteristic; transient response analysis; impedance spectroscopy; signal noise measurements; Fourier transformation; Haar transformation; fractal analysis