Analýza využití integrovaných piezoelektrických prvků pro monitorování rotorového standu - Slotík, Eduard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Bakalárska práca skúma možnosti využitia piezoelektrických vrstiev, za účelom monitorovania technického stavu rotorových sústav. Práca je rozdelená na tri hlavné časti. Prvá časť sa zaoberá analýzou využitia piezoelektrických senzorických prvkov pre rotorové sústavy. V druhej časti je vytvorený matematický model rotorstandu v programe Matlab - v prostredí Simulink. V poslednej časti tejto práce bolo prevedené experimentálne meranie na rotorstande s integrovanými piezoelektrickými vrstvami na povrchu ložiskových domčekov. V závere tejto práce sú uvedené výsledky simulácii a meraní.

The bachelor's thesis examines the possibilities of using piezoelectric layers for the purpose of monitoring the technical condition of rotor systems. The work is divided into three main parts. The first part deals with the analysis of the use of piezoelectric sensor elements for rotor systems. In the second part, a mathematical model of the rotor stand is created in the Matlab program - in the Simulink environment. In the last part of this work, experimental measurements were carried out on the rotor stand with integrated piezoelectric layers on the surface of the bearing housings. The results of the simulations and measurements are presented in the conclusion of this thesis.
Analysis of application of integrated piezoelectric elements for rotor monitoring
Keywords: Lavalov-Jeffcottov rotor; piezoelektrické vrstvy; monitorovanie technického stavu; Laval-Jeffcott rotor; piezoelectric layers; technical condition monitoring