Bauhaus není jen bílý - Gajdová, Petra (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, 2009)
Význam barevnosti v architektuře dostal nové impulsy s rozvojem moderní architektury ve 20. století. Stejnou měrou jako stavby sloužící veřejnému účelu se rozvíjí nárok na osobní prostor a individuální bydlení. Člověk, trávící většinu života v práci, také dbá na kvalitu pracovního prostředí. Jako již v minulosti byla barva využita nejen z estetických důvodů, ale ve spojení se světlem i k práci s prostorem a vnitřní atmosférou, zejména na duchovních a reprezentativních stavbách. 20. století přináší ve větší míře barvu do individuálního bydlení a pracovního prostředí.