Mateřská škola na Obilním trhu v Brně - Studnička, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Předmětem této bakalářské práce je návrh mateřské školy v Brně. Jedná se o zařízení o dvou třídách, každá o maximální kapacitě 24 dětí, bez vlastní kuchyně a prádelny. Zadaný pozemek navazuje ze severní strany prolukou na Obilní trh přes ulici Údolní a na jižní straně pokračuje svahem k hradu Špilberk. Z důvodu značné velikosti proluky, není možné plnohodnotně doplnit chybějící část zástavby pouze objektem mateřské školy, proto je prostor proluky určen k zastavění polyfunkčním domem a budova mateřské školy je navržena do vzniklého vnitrobloku. Ten je koncipován jako veřejný prostor se zelení, hřištěm, lavičkami a venkovním posezením restaurace. Budova mateřské školy je navržena jako jednopodlažní objekt s plochou vegetační střechou. Její tvar rovnoramenného L přirozeně odděluje soukromý prostor zahrady školky od okolí a reaguje na okolní terén zapuštěním jednoho ramene kolmo do svahu, čímž jednoduše zpřístupňuje vegetační střechu a rozšiřuje tak využitelnou plochu zahrady. Tvar budovy odpovídá dispozičnímu řešení, které provozně rozděluje třídy každou do jednoho křídla v jejichž křížení je umístěna administrativa a přípravna jídla. Budova školky má předsazenou fasádu, tvořenou barevnými lany nataženými svisle po celé výšce stavby v pravidelných rozestupech. Do vzniklého pravidelného rastru jsou v místech okenních otvorů mezi lana zavěšeny geometrické tvary, které dodávají hravý výraz celé budově, díky němuž se stává pro děti atraktivní a snadno přijatelnou.

The aim of this bachelor thesis is a design of a kindergarten in Brno, which would be able to accommodate two classes of at most 24 children. The south of the given estate passes into a hillside leading up to the Špilberk castle. The other side of the estate is connected by a gap site to a public park Obilní trh over the Údolní street. The design places a multipurpose building into the gap site, creating a calm courtyard for the kindergarten placement. The singlestorey kindergarten building has a shape of an equilateral L, naturally dividing it’s private part of the estate from the public one and the interior layout into two symmetrical classes with the facilities, that need to be shared, placed in the middle. One of the building’s wings is sunken into the hillside creating natural access to the grassy roof, adding another flat part to kindergarten’s private courtyard, where the children can play. The facade created by densely and regularly distributed colorful vertical ropes with empty geometric figures over the windows, giving the building a playful appearance, which is likable for children.
Kindergarten at the Obilní Trh in Brno
Keywords: Mateřská škola; Brno; Obilní trh; novostavba; předsazená fasáda; plochá střecha; zelená střecha; děti; Kindergarten; Brno; Obilní trh; new building; suspended facade; flat roof; green roof; children