Analýza stability lineárních systémů - Jelen, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato bakalářská práce se bude zabývat analýzou stability lineárních systémů. V teoretické části bude zmíněna stabilita a její podmínky, kritéria stability, jejich rozdělení do skupin a popis jednotlivých kritérií. V praktické části se vybere jedno kritérium stability se kterým se následně bude pracovat. Zkoumaným obvodem bude filtr s proudovými konvejory, jakožto aktivními prvky, ze kterého bude získán charakteristický polynom. V příkladech se bude pracovat s přenosovými funkcemi aktivních prvků prvního i druhého řádu. Bude vytvořen program, který umožní automatizovat Routhovo kritérium stability a vykreslení grafických výstupů v závislosti na vstupních parametrech a jejich hodnotách.

This bachelor’s thesis will be dealing with stability analysis of linear systems. In theoretical part will be mentioned stability and its conditions, stability criteria, their partition to groups and description of each criterion. In practical part will be chosen one stability criterion which will be working with afterwards. As examined circuit will be a filter with current conveyors as active elements which will be obtained a characteristic multinomial from. There will be working with transmittion functions of single and double pole model in examples. It will be created a computer programme which will enable an automatization of Routh’s stability criterion and plot graphical outputs in dependence on input parameters and their values.
Linear system stability analysis
Keywords: kritéria stability; proudový konvejor; automatizace Routhova kritéria; stability criteria; current conveyor; automatization of Routh’s criterion