Standardní ozvučnice - laboratorní přípravek - Hodinka, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Cílem této práce byl návrh a konstrukce normovaného laboratorního přípravku pro přesné měření reproduktorů, standardní ozvučnice – přepážky. Standardní ozvučnice je obdélníková deska, do které je umístěn reproduktor (mimo střed) a měření se provádí v bezdozvukové místnosti (mrtvé komoře). Hlavním účelem standardní ozvučnice – přepážky je možnost měření reproduktorů bez tlakového vlivu uzavřené ozvučnice a bez akustického zkratu. Standardní ozvučnice je navržena tak, aby byla samonosná, přenositelná, skladná, modulární a aby s její pomocí bylo možné měřit až dvanáctipalcový reproduktor. Navrhovaná standardní ozvučnice je rozebíratelná na 3 části: podstavec, přepážku a vsadky. Podstavec ozvučnice je velká těžká deska s perem na horní ploše pro nasunutí přepážky. Přepážka je vyrobena ze čtyř vrstev různých překližek, které tvoří kompromis v poměru pevnosti a lehkosti. Vsadky jsou navrženy tak, aby výměna a manipulace s reproduktory byla během měření co nerychlejší a nejjednodušší. Během měření reproduktory zůstávají ve svých vsadkách, které je možno namontovat a vymontovat ze standardní ozvučnice bez použití ručního nářadí. Testovací měření ukázaly, že standardní ozvučnice není vhodná pro referenční měření. Rezonance přepážky, odrazy zvukových vln od podstavy, refrakce od vnějších hran a potenciálně jiné vlastnosti zkreslují výsledky měření. Tato zkreslení jsou však značně konzistentní i mezi různými reproduktory, to by mohlo znamenat, že by se mohla odstranit například pomocí speciálního software.

The purpose of this project is the design and the construction of a laboratory preparation for loudspeaker measurements, a standard baffle. Standard baffle is a rectangular panel with a loudspeaker placed eccentrically. Measurements with this baffle are then done in an anechoic chamber. The main purpose of a standard baffle is the ability to measure loudspeakers without the effect, that is caused by the pressure properties of a closed baffle and without an acoustic short circuit. The standard baffle is designed, so that it is self-supporting, transferable by 2 people, easy to be stored, modular and able to support loudspeakers that are up to 12 inches in diameter. The designed baffle is detachable into 3 parts. The base, the panel, and the inserts. The base is a big, heavy board with a key on the upper side. This key fits into a key groove in the panel and that allows the two parts to assemble. The plane is made of four layers of different types of plywood. That allows the design to make a compromise between the toughness and weight. The inserts are designed, so that the replacement and manipulation of loudspeakers during measurement are as past and as simple as possible. During measurement the loudspeakers are mounted in their respective inserts, which can be mounted and dismounted from the standard baffle without any tools. The test measurements demonstrated that the standard baffle is unsuitable for reference measurements. Resonance of the plane, reflections from the base, refractions from the outer edges of the baffle and potentially different causes unduly distort the results of measurements. These distortions are displayed with a considerable consistency even between different loudspeakers. This indicates that these distortions could be filtered oud by, for example, using a specialized software.
Standard baffle - laboratory device
Keywords: Standardní ozvučnice; ozvučnice; akustický zkrat; reproduktor; bezdozvuková místnost (mrtvá komora); impedance; růžový šum; Standard baffle; baffle; acoustic short circuit; loudspeaker; anechoic chamber; impedance; pink noise