Monitoring uzlů kryptoměnových sítí - Zaujec, Andrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Cielom tejto bakalarskej prace je monitorovanie uzlov v Bitcoin peer-to-peer sieti a odhadnutie velkosti siete v danom case. Monitorovanie uzlov zahrnna zbieranie metadat o danych uzloch a tiez aj vytvaranie zaznamov cinnosti o tom ako dlho boli jednotlive uzly sucastou siete. Navrhnute riesenie vyuziva Bitcoin Core klienta bez dalsich modifikacii na zistenie vsetkych informacii o sieti a uzloch. Implementovana platforma umoznuje zbieranie metadat (verzia protokolu, verzia agenta, ponukane sluzby, IP adresa, cislo portu) o najdenych uzloch. Taktiez je schopna ziskavat informacie o tom, ktore uzly sa nachadzaju v sieti v danom case. Vytvorene API ponuka zozbierane data z platformy. Kazda komponenta platformy je zapuzdrena v Docker kontajneroch co umoznuje jednoduche nasadenie celej platformy v priebehu niekolkych minut.

The goal of this bachelor thesis is to monitor nodes in the Bitcoin peer-to-peer network and to estimate the size of the network in a given time. Monitoring of nodes includes gathering metadata about them and creating activity records about how long they are participating in the network. The proposed solution uses the Bitcoin Core client without any modification to obtain all information about the network and nodes. The implemented platform enables gathering metadata (protocol version, user agent, services, IP address, port number) about found nodes. It obtains information about which nodes are in the network for the given time as well. Created API exposes collected data from the platform. Docker containers encapsulate each component of the platform and enable simple deployment within a few minutes.
Cryptocurrency Node Monitoring
Keywords: prehladavanie; peer-to-peer; uzly; monitorovanie; kryptomeny.; scanning; peer-to-peer; nodes; monitoring; cryptocurrencies