Zavedení kontaktních testů ekotoxicity pro hodnocení terrestrických ekosystémů - Modlitbová, Pavlína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická)
Tématem předložené dizertační práce bylo provedení testů toxicity s využitím testovacího organismu ze zástupců suchozemských stejnonožců Porcellio scaber. Tento testovací organismus byl zvolen jako nejvhodnější pro posouzení toxicity vybraných anorganických sloučenin kontaminujících terestrický ekosystém. Jeho výběr byl proveden na základě důkladně zpracované metodiky tohoto testu, dále známých biologických a biochemických vlastností výše specifikovaného živého organismu, případně na jeho ekologické relevantnosti. Kromě klasických endpointů, jakými jsou mortalita, změna hmotnosti testovacích jedinců a také vliv přítomnosti a koncentrace kontaminantů na konzumaci stravy, byly rovněž sledovány změny v morfometrické charakteristice, a to na úrovni tkání a buněk, cytotoxicita a rovněž byla posuzována možná bioakumulace v různých částech těla tohoto organismu. Vybrané testované látky lze zařadit do oblasti nanočástic a anorganických solí. U vybraných nanočástic zlata byla provedena kompletní ekotoxikologická studie na několika úrovních organizace živé hmoty (organismus, tkáň, buňka). Pro vybrané soli byla provedena studie, která byla zaměřená především na chování organismů a klasické endpointy.

This dissertation thesis is focus on using toxicity tests with testing organism - terrestrial isopod Porcellio scaber. This organism is use for toxicity assessment of selected anorganic compunds which could contaminate terrestrial ecosystem. This organism was selected for several reasons - sophisticated test methodology; well known biology of these animals and their ecological relevance. Besides classical endpoints such as mortality, change in mass of test specimens and the effect of the presence and concentration of contaminants onto food consumption; we monitored changes in the morphometric characteristics at the level of tissues and cells, the cytotoxicity and possibly bioaccumulation in various parts of the body of the organism. Selected test substance in this thesis were nanoparticles and inorganic salts. Wherein for chosen gold nanoparticles was carried out a complete study presents several levels of organization of living matter (organism, tissue, cell). For selected salts compound, this study was carried out on the behavior of organisms and classical endpoints.
The Introduction of Contact Ecotoxicity Tests for the Assessment of Terrestrial Ecosystems
Keywords: P. scaber; pozemní stejnonožci; toxicita; bioakumulace; nanočástice zlata; salinizace; P. scaber; isopods; toxicity; bioaccumulation; gold nanoparticles; salinization