Podpůrné technologie parního kotle - Uhříček, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Diplomová práce se zabývá dispozičním návrhem parního kotle spalující RDF a návrhem jeho podpůrných technologií s ohledem na konstrukční praxi. V práci jsou vymodelovány 1. – 4. tah, navazující zákotlí, napájecí nádrž s čerpadly, trasy recirkulace spalin a vzduchovody. Kotel je odepřen ocelovou konstrukcí s pochozími plošinami a umístěn do kotelny. Na základě navržených tras vzduchu, spalin a napájecí vody je proveden aerodynamický a hydraulický výpočet. S využitím tlakových jsou navrženy ventilátory spalovacího vzduchu, ventilátor spalinový a ventilátor reci-spalin. Na základě hydraulického výpočtu jsou navržena napájecí čerpadla.

The thesis deals with the layout design of a steam boiler burning RDF and the design of its supporting technologies with regard to design practice. In the thesis are modelled 1st - 4th stroke, followed by the flue gas cleaning, feed tank with pumps, flue gas recirculation routes and air ducts. The boiler is denied by a steel structure with platforms and placed in the boiler room. Based on the designed air, flue gas and feedwater routes, an aerodynamic and hydraulic calculation is performed. Using pressure drop, combustion air fan, flue gas fan and recirculation fan are designed. Based on the hydraulic calculation, the feed pumps are designed.
Support Technologies of Steam Boiler
Keywords: parní kotel; 3D modelování; podpůrné technologie; čištění spalin; čerpadla; ventilátory; steam boiler; 3D modelling; supporting technologies; flue gas cleaning; pumps; fans