Optimalizace zdanění fyzické osoby - Šobáňová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá daňovou optimalizací daně z příjmů vybrané fyzické osoby včetně odvodů na sociální a veřejné zdravotní pojištění. V teoretické části jsou popsány pojmy a postupy pro výpočet daňové povinnosti. V praktické části je popsána konkrétní fyzická osoba a následně je navrženo několik variant optimalizace daňové povinnosti. Výsledkem je úspěšné snížení celkového zatížení domácnosti. Během výpočtů je přitom vždy myšleno na maximalizaci disponibilního příjmu fyzické osoby.

This bachelor thesis deals with the optimization of income tax of a selected natural person including social and public health insurance payments. The theoretical part describes the terms and methods for calculating the tax liability. In the practical part, a chosen natural person is described followed by a description of several options for optimizing the tax liability. The result is a successful reduction of the overall burden on the household. The calculations are always based on maximising the person’s disposable income.
Taxation of natural persons
Keywords: Daňová optimalizace; zdanění; fyzické osoby; daň; daň z příjmů; režim paušální daně; výdaje procentem z příjmů; spolupracující osoby.; Optimisation of taxation; taxation; natural persons; tax; income tax; flat-tax taxpayer; expenses by percentage on income; cooperating persons.