Energetická náročnost budov a oceňování nemovitostí - Holub, Petr; Trubačík, Tomáš (Akademické nakladatelství CERM, 2019)
Předložená práce se zabývá vztahem mezi energetickou náročností budovy a její cenou; byla prezentována v rámci konference ExFoS ve dnech 24.–25. 1. 2019. V práci jsou představeny zahraniční studie v této oblasti a jejich závěry je vysvětleno, jak může energetická třída nemovitosti indikovat její kvalitu. Závěrečná část se věnuje ekonomické stránce dané problematiky. Ukazuje pozitivní vztah mezi lepší energetickou třídou nemovitosti a nižšími účty za energie, což je něco, co může být do budoucna využito například bankovním sektorem.

The analysis presented during ExFoS conference on 24.–25. 1. 2019 examines the link between energy performance of buildings and the value of building. The analysis examines foreign studies in this field and explains why could the energy performance certificates indicate quality of the building. The last section shows the hidden economy of the energy performance. A ratio between better energy class and lower energy bills exists and may be further exploited for instance by the banking sector.
Energy Performance and Property Valuation
Keywords: PENB; průkaz energetické náročnosti; energetická třída; cena nemovitosti; EPC; Energy Performance Certificate; energy class; property value