Studium degradace mikropolutantů ve vodách pomocí pokročilých oxidačních procesů - Brož, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na prostudování degradace pesticidů pomocí různých pokročilých oxidačních procesů. Najít účinnou metodu k odbourávání těchto mikropolutantů je s jejich rostoucí spotřebou v zemědělském a dalších průmyslech velmi důležité, protože se předpokládají jejich nepříznivé účinky rovněž na necílové organismy včetně člověka. V rámci této práce byly studovány herbicidy metazachlor a chloridazon. První část této práce je pojata teoreticky a je zaměřena na základní popis pokročilých oxidačních procesů včetně charakterizace jednotlivých typů, popis pesticidů a jejich rozdělení a stručný popis využívaných analytických metod. Druhá část se věnuje samotnému experimentu a vyhodnocení výsledků. K degradaci byly využity tři způsoby pokročilých oxidačních procesů (AOP): UV, H2O2, UV/H2O2. Ke stanovení účinnosti experimentu byla využita metoda tandemového spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrii (LC/MS). Bylo zjištěno, že nejúčinnější z použitých metod degradace bylo využití UV záření s přídavkem H2O2.

This bachelor thesis is focused on the study of pesticide degradation using various advanced oxidation processes. Finding an effective method to degrade these micropollutants is very important with their increasing consumption in the agricultural and other industries, because their adverse effects on non-target organisms and humans are also expected. In this work, the herbicides metazachlor and chloridazon were studied. The first part of this work is conceived theoretically and is focused on a basic description of advanced oxidation processes, including characterization of individual types, description of pesticides and their distribution and a brief description of the used analytical methods. The second part deals with the experiment itself and the evaluation of the results. Three different types of advanced oxidation processes were used for degradation: UV, H2O2, UV/ H2O2. Liquid chromatography with tandem mass spectrometry (LC/MS) was used to determine the efficiency of the experiment. It was found that the most effective of the used degradation methods was the use of UV radiation with the addition of H2O2.
Study of degradation of micropolutants in water using advanced oxidation processes
Keywords: Mikropolutanty; pesticidy; degradace; pokročilé oxidační procesy; chloridazon; metazachlor; voda; Micropollutants; pesticides; degradation; advanced oxidation processes; chloridazone; metazachlor; water