Analýza textů a její užití v odborném překladu: přesnost a chybovost - Parobková, Alžbeta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Práca sa zameriava na prieskum a aplikáciu metód textovej analýzy, strojového prekladu na vyhodnotenie kvality technických textov, preložených práve pomocou strojového automatického prekladu. Praktická časť využíva tieto metódy na implementáciu algoritmu pre identifikáciu a klasifikáciu chýb. Ďaľšou časťou praktickej časti je aj aplikácia a natrénovanie neurónového modelu pre korekciu týchto chýb. Porovnanie chybovosti a presnosti prekladu rôznymi prekladačmi je potom preukázané nie len kvalitatívne, ale aj kvantitatívne pomocou štandartných metrík.

The focus of the thesis is on researching and applying text analysis and machine translation methods to quality evaluation of machine translated technical texts. The experimental part uses these methods to implement error identification and classification algorithm. The error and grammar correction neural model was also applied. The comparison of error rate and accuracy of different language tools is presented via error typology and standardized translation evaluation metrics.
Text Analysis in Specialized Translation: Accuracy and Error Rate
Keywords: textová analýza; dolovanie textu; textové predspracovanie; NLP; strojový preklad; vyhodnotenie kvality strojového prekladu; klasifikácia chýb; prekladové metriky; chybová a gramatická korekcia; predtrénovaný Transformer model; Python; text analysis; text mining; text preprocessing; NLP; machine translation; machine translation quality evaluation; error classification; translation metrics; error and grammar correction; pre-trained Transformer model; Python