Ekonomické posouzení dopravní situace - Doležel, Robin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Diplomová práce se zabývá modelováním a následným ekonomickým posouzením dopravní situace konkrétní křižovatky, při uplatnění pravidla o odbočení vpravo na červený světelný signál. Práce je rozdělena na část teoretickou, která popisuje pravidlo odbočení, obecný postup vytváření dopravní mikrosimulace a metodiku hodnocení ekonomické efektivnosti dle ŘSD. V Části praktické je zájmová oblast popsána a v programu Aimsun vytvořena mikrosimulace stávající a návrhové varianty. Výstupy z programu Aimsun jsou dále porovnány a ekonomicky vyhodnoceny.

The diploma thesis deals with modeling and subsequent economic assessment of the traffic situation of a particular intersection, applying the rule of right turn on red light signal. The thesis is divided into a theoretical part, which describes the rule, the general procedure of creating transport microsimulation and the methodology of the evaluation of economic efficiency according to ŘSD. In practical part the interest area is described and microsimulation of existing and design variants was created in Aimsun. The Aimsun outputs are further compared and economically evaluated.
Economic Evaluation of Transport Situation
Keywords: mikrosimulace; Aimsun; ekonomická analýza; dopravní nehoda; křižovatka; microsimulation; Aimsun; economic analysis; traffic accident; intersection