Zpracování bioimpedančního signálu - Soukup, Ladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Cílem této bakalářské práce je prostudování vzniku bioimpedančního signálu a jeho následné využití při určení srdečního výdeje. K výpočtu jsou v této práci využity tři výchozí typy biologických signálů. A to ekg, signál se srdeční ozvami a bioimpedanční signál. Z těchto signálů jsou následně určeny potřebné parametry, především srdeční frekvence, srdeční ozvy (s1, s2) a derivace bioimpedanční signálu. Tato metoda určení srdečního výdeje je neinvazivní a je jak pro lékaře, tak především pro pacienta poměrně nenáročná, což je u rizikových pacientů velmi důležité. Nevýhodou je však nepřesnost, která je v různých metodách výpočtu eliminována modifikací výpočtového algoritmu. Uživatelské prostředí pro zpracování všech potřebných signálů a následný výpočet srdečního výdeje byl realizován v programovacím prostředí MATLAB a je optimalizován pro data naměřená a zpracovávaná v ÚPT AVČR.

The aim of this thesis is a study of impedance cardiography and its subsequent use in determining the cardiac output. The calculation in this work uses three default types of biological signals: the ECG signal to gallop and the impedance cardiography. There are identified the necessary parameters of the signals, especially heart rate, heart sounds (S1,S2) and the derivative impedance cardiography. This method of determining cardiac output is non-invasive and is easy to perform for doctor and patient, which is very important for risky patient especialy. Disadvantage is imprecision, that is eliminated by modifying the algorithm of the calculation. User interface for processing all the necessary signals and the subsequent calculation of cardiac output was implemented in MATLAB programming environment and is optimized for data measured and processed in the ISI ASCR.
Bioimpedance signal processing
Keywords: Bioimpedanční signál; srdeční frekvence; tepový objem; srdeční výdej; EKG signál; doba výdeje levé komory; Impedance cardiography; heart rate (HR); stroke volume (SV); cardiac output (CO); ECG; left ventricular ejection time (LVET)