Vývoj SQL/XML funkcionality v databázi PostgreSQL - Pospíšil, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Hlavním cílem této diplomové práce je navrhnout a implementovat chybějící XML funkcionalitu v databázovém systému PostgreSQL. Druhá kapitola práce teoreticky rozebírá XML paradigma spolu se souvisejícími technologiemi jako jsou Xpath nebo XQuery. Třetí kapitola diskutuje ISO SQL normy a následně rozebírá aktuální úroveň implementace v XML nativních databázích oproti tradičním relačním databázím. Poslední část se zaměřuje na rozdíly v přístupu a navrhuje řešení implementace XML API do PostgreSQL, které validuje XML dokumenty vůči XSD, DTD a RelaxNG schématům. Dalším bodem je přehled indexačních technik XML a návrh nového indexu pomocí GiST.

The aim of this thesis is to propose a way to implement the missing XML functionality for the database system PostgreSQL. The second chapter discusses the theoretical paradigm with an XML-related technologies like Xpath or XQuery. The third chapter discusses the ISO SQL standards and describes the current level of implementation of native XML databases, versus traditional relational databases. The last part focuses on different approaches and it proposes a solution to implement the XML API to PostgreSQL, which validates XML documents against XSD, DTD and RelaxNG schemes. Next point is focused on XML indexing techniques and proposal of new index based on GiST.
Development of SQL/XML Functionality in PostgreSQL Database
Keywords: PostgreSQL; XML; LibXML; RelaxNG; DTD; XSD; SQL/XML; ISO SQL:2003; ISO SQL:2008; ISO SQL:20nn; GiST; GIN; ltree; XPath; XQuery; ORDBMS; PostgreSQL; XML; LibXML; RelaxNG; DTD; XSD; SQL/XML; ISO SQL:2003; ISO SQL:2008; ISO SQL:20nn; GiST; GIN; ltree; XPath; XQuery; ORDBMS