Modelování proudění v rotačních strojích - Joch, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá modelováním proudění v lopatkových strojích. V úvodu práce pojednává o principech CFD modelování, jako je matematický model proudění, numerické metody řešení a model turbulence. Dále je práce věnována možnostem tvorby výpočtového modelu a jeho nastavení pro použitý model regulačního stupně parní turbíny. Poslední část se pak zabývá zhodnocením výpočetních modelů a jejich porovnáním s~různými vstupními parametry, přičemž cílem je určit nejvhodnější nastavení pro dosažení největší účinnosti.

This thesis deals with modelling of flow in rotating engines. The introduction of the thesis discusses the principles of CFD modelling, such as mathematical flow model, numerical solution methods and model of turbulence. Next, the thesis is engaged in possibilities of a calculation model creation and its setting for a used model of steam turbine regulatory stage. The last part contains evaluation of calculation models and their comparison with different input parameters, regarding the fact that the aim is to get the most suitable setting for reaching the peak efficiency.
Fluid flow modeling in rotating engines
Keywords: Turbíny; CFD; turbulence; okrajová podmínka; proudění; Turbine; CFD; turbulence; boundary condition; flow