Modelování vícekanálového optického bezkabelového spoje - Pavlů, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato práce se zabývá problematikou vícekanálových bezkabelových spojů s vyšším dosahem určeným pro komunikaci ve volném atmosférickém prostředí. Je proveden rozbor šíření optického svazku atmosférickým prostředím a popsány různé vlivy, které působí na kvalitu přenášeného signálu. V práci je provedena simulace duálního optického spoje, kterou jsou zjištěny energetické bilance optických zdrojů pracujících na vlnových délkách v atmosférických oknech v oblasti 850 a 1550nm. Je také zkoumáno rozložení optické intenzity ve vysílací části. Na závěr práce jsou proveden měření, která ověřují správnost simulací a také použitých komponent bezdrátového spoje.

This thesis deals with multi-channel wireless links with a higher range designated for free-space communications in an atmospheric media. Propagation of the optical beam in an atmosphere is analysed and various influences affecting the quality of the transmitted signal are described. The simulation is carried out for dual optical link. Link budget of individual paths working at the wavelengths in the atmospheric windows – 850 nm and 1550nm. It also examined optical intensity distribution of the transmitted beam. At the end of the work performed measurements and simulations verify the accuracy of the components used in wireless link.
Modeling of the multichannel optical wireless link
Keywords: Duální optický bezkabelový spoj; rozložení optické intenzity; Optiwave.; Dual optical wireless link; distribution of optical intensity; Optiwave.