Promítání kamerou typu "rybí oko" - Macík, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Práce popisuje teoretické základy optiky a problematiku vykreslování metodou sledování paprsku, jehož součástí je popsán problém výpočtu průsečíku paprsku s trojúhelníkem, výpočet osvětlení a optimalizační techniky pro urychlení výpočtu. V další části jsou charakterizovány návrhy tří různých matematických modelů kamery pro vykreslování trojrozměrné scény metodou sledování paprsku - plošná kamera, dírková kamera a sférická kamera (rybí oko). V práci jsou dále srovnány vlastnosti jednotlivých modelů kamery a jejich vliv na promítaný obraz scény. V rámci práce byl implementován program vykreslující scénu metodou sledování paprsku, jehož součástí je implementace popsaných modelů kamery.

The thesis describes theoretical fundamentals of optics and problems of ray-tracing method, ray-triangle intersection computation included. Next section describes concept of three different camera models for ray-tracing method - plain camera, pinehole camea and spherical camera (fish-eye). The thesis comparse properties and capabilities of camera models and their effect to projected image of a scene. The program for raytracing was implemented for purposes of the thesis including implementation of camera models described in the thesis.
"Fisheye" Camera Projection
Keywords: optika; sledování paprsku; průsečík paprsku s trojúhelníkem; průsečík paprsku s kulovou plochou; adaptivní podvzorkování; obalová koule; model kamery; plošná kamera; dírková kamera; sférická kamera; rybí oko; optics; ray-tracing; ray-triange intersection; ray-sphere intersection; adaptive subsampling; bounding sphere; camera model; plain camera; pinhole camera; spherical camera; fish-eye