Analýza kritických míst křížení silniční a železniční dopravy v Jihomoravském kraji - Chlup, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2017)
Předmětem diplomové práce je provést analýzu třech autorem vybraných míst křížení silniční a železniční dopravy řízené institucemi Jihomoravského kraje. Jsou vybrány železniční přejezdy, na kterých došlo v posledních pěti letech ke střetu silničního a železničního vozidla s následkem úmrtí některého z účastníků. Dalším kritériem výběru přejezdu je typ použitého zabezpečovacího zařízení. Vybrané přejezdy zastupují základní, běžně používané typy. Je vybrán přejezd zabezpečený pouze výstražnými kříži, přejezd zabezpečený světelným zabezpečovacím zařízením a přejezd vybavený světelným zabezpečovacím zařízením doplněným o závorová břevna. Teoretická část se zabývá základními parametry železničních přejezdů, jejich dělením, číslováním, systémem funkce a značením pro účastníky provozu. V praktické části jsou použity matematické výpočty nezbytné pro posouzení bezpečnosti na vybraných přejezdech a stanovení možností odvrácení střetu oběma účastníky provozu. Nápravná opatření jsou navrhnuta pro všechny tři přejezdy s přihlédnutím k jejich finanční náročnosti. Pro vybrané přejezdy je vytvořen polygon s pomocí programu Virtual Crash 3.

Point of this diploma thesis is analyzing of three railroad crossing controlled by institutions of South-Moravian region, which are chosen by author. For analysis were chosen problematic railroad crossing where happened in last five years traffic accidents with consequences of death. Next criterion of choosing was type of security device. Chosen railroads crossing are representing all types of normally used security devices. That is why was chose railroad crossing with only warning crosses, light security device and last one with light security device with barrier beam. Theoretical part aims on: Basic parameters, dividing, numbering, system of function and marking of railroad crossing. In practical part, there are used mathematical calculations for assessment of safety on chosen railroad crossing and for determination of possibilities of averting a collision of both participants. Corrective measures are made for each railroad crossing taking to account it’s financial conditions. For each railroad crossing is made polygon with help of program Virtual Crash 3.
Analysis of Critical Places of Road and Railway Transport Intersections in the Southmoravian Region
Keywords: Železniční přejezd; možnost odvrácení střetu; výpočet; střet; rozhledové poměry; Railroad crossing; possibilities of averting a collision; calculation; clash; lookout ratios