Úprava akustiky poslechové místnosti pro hodnocení subjektivní kvality audiovizuálních systémů - Bijota, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Práce se zabývá úpravami akustiky poslechové místnosti, které mají být použity na zvolenou místnost tak, aby splňovaly podmínky dané normou ITU-R BS.1116 pro subjektivní hodnocení kvality audiovizuálních systémů. Přináší rozbor vlastností elektroakustického reprodukčního řetězce, geometrických a akustických vlastností poslechové místnosti a podmínek, které použitá norma klade na referenční poslechové pole. Dále se zabývá vhodným návrhem poslechového uspořádání reproduktorů v referenční poslechové místnosti, návrhem 3D modelu této místnosti, importováním tohoto modelu do simulačního programu a následnou simulací zvoleného poslechového pole této místnosti. Zdrojem hodnot mi byla technická dokumentace použitých reproduktorů a výsledky vlastních měření akustických vlastností reproduktorů, poslechové místnosti a poslechového pole. Pro návrh poslechového uspořádání jsem použil nástroj pro kreslení schémat Microsoft Visio. Model laboratoře jsem vytvořil pomocí programu SketchUp Make, který slouží pro tvorbu trojrozměrných modelů a k simulaci poslechového pole jsem použil software EASE. Měřením hodnot a simulací poslechového pole jsem zjistil, že laboratoř SC1.22 normu ITU-R BS.1116 nesplňuje. Navržené úpravy pomocí dostupných prostředků (tj. basových pastí) by mohly pouze snížit dobu dozvuku na nižších kmitočtech. Výsledky této práce umožňují nahlédnout na rozbor vlastností reprodukčního řetězce a mohou být také podkladem pro další úpravy zkoumané poslechové místnosti.

The thesis deals with acoustics of the listening room, which has to be modified to fulfil requirements in reccomendation ITU-R BS.1116. It analyses electro-acoustic reproduction chain, geometric and acoustic properties of the listening room and it also deals with conditions, which the reccomendation imposes on reference listening area. Thesis proposes a solution of listening arrangements and listening room model design according to reccomendation. This model design will be used for acoustic simulation program purposes. Resources of this thesis were speaker data sheet and my own measuring of reference monitor loudspeakers, reference listening room and reference sound field. Listening arangement was made in Microsoft Visio 2013 software. SketchUp Make software was used for model design of reference room. This model design was imported to EASE simulating software and then I started reference sound field simulation. Results of measurements and simulation don't fulfil requirements in reccomendation ITU-R BS.1116. Room can be modified by bass traps, but this modification will only reduce reverbation time. This thesis offers an insight of reproduction chain analysis and also may serve for future modification purposes of reference listening room.
Adjusting Acoustic of Listening Room for Subjective Assessment of Quality of Audiovisual Systems
Keywords: akustika; reprodukční řetězec; poslechová místnost; poslechové pole; zvukový systém; zvuk; acoustics; reproduction chain; listening room; listening area; sound system; sound