Využití akcelerometru pro detekci událostí a aktivit - Kotúč, Branislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Táto práca je zameraná na vývoj nízkoenergetického technologického zariadenia na demonštráciu, schopného detekovať rôzne inerciálne javy a aktivity. Zariadenie poskytuje vizuálnu a zvukovú spätnú väzbu v reálnom čase, čo umožňuje sledovanie týchto javov a aktivít. Zariadenie je postavené na vlastnej doske plošných spojov (PCB ang.), ktorá obsahuje STM32L452RE mikrokontrolér a 3-osový ultra-nízkoenergetický MEMS akcelerometer LIS2DUX12 na presnú detekciu pohybu. Vďaka využitiu účinných, energiu šetriacich komponentov je zariadenie navrhnuté tak, aby fungovalo nepretržite v rôznych prostrediach. Za pomoci špecifických algoritmov na detekciu rôznych pohybov, toto zariadenie dokáže rozpoznať a signalizovať odlišné inerciálne javy s vysokou presnosťou. Napríklad, detekcia krokov dosiahla 94% percentnú presnosť.

This thesis is focused on developing a low-power technological device for demonstration purposes of various inertial events and activities. The device provides real-time visual and audio feedback, which enables the monitoring of these events and activities. The device is built around a custom printed circuit board (PCB) incorporating the STM32L452RE microcontroller unit and a LIS2DUX12 3-axis ultra-low-power MEMS accelerometer for accurate motion detection. By utilizing efficient, energy-saving components, the device is designed to operate continuously for extended periods in various environments. With the help of specific motion detection algorithms, the device is able to recognize and signal distinct inertial events with high accuracy. For example, the step detection was able to reach 94% accuracy.
Using accelerometer for event and activity detection
Keywords: akcelerometer; události; mems; mikrokontrolér; nízkoenergetický; voľný pád; detekcia pohybu; detekcia nárazu; accelerometer; events; mems; microcontroller; low-power; free fall; motion detection; impact detection