Algoritmy bezsnímačového řízení pohonu se synchronním motorem - Mališ, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cílem této diplomové práce je porovnání algoritmů pro bezsnímačové řízení synchronního motoru s permanentními magnety. Pozornost je zaměřena zejména na deterministické metody estimace stavů, ověření jejich dynamických vlastností a vlivů parazitních jevů, které v případě bezsnímačového řízení hrají velkou roli. V druhé části je provedena implementace vybraných algoritmů na DSP ve frakční aritmetice s ověřením metodou Processor-in-the-loop. Poslední část se pak zabývá zprovozněním algoritmů na reálném pohonu.

The goal of this thesis is to deal with comparison of algorithms in the field of sensorless control of permanent magnet synchronous motor. It is focused mainly on deterministic methods of estimation, verification of their dynamic responses and the influence of parasitic effects. Implementation of selected algortihms on DSP in fractional arithmetic with verification by Processor-in-the-loop method is described in second part. The last part describes use of algorithms on real drive.
Synchronous Machine Sensorless Control
Keywords: PMSM; bezsnímačové řízení; BEMF; SMO; MRAS; Kalmanův filtr; DSP; PMSM; sensorless control; BEMF; SMO; MRAS; Kalman filter; DSP