Detekce síťových útoků na základě NetFlow dat - Kulička, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
V současné době stále pokračuje dlouhodobý trend nárůstu kyberkriminality takřka po celém světě. Tato práce se zabývá stále sílící problematikou bezpečnosti síťového provozu, konkrétně detekcí útoků. V rámci práce je navržen program pro detekci anomálií na síti na základě NetFlow dat, za účelem důkladnější ochrany běžných uživatelů. Program je realizován metodou TCM-KNN využívající statistických odlišností útoků, čímž umožňuje zaznamenat i jejich nové, dříve neviděné instance

With rising popularity of the internet there is also rising number of people misusing it. This thesis analyzes the problem of network attack detection based on NetFlow data. A program is designed to point out anomalous behaviour by analyzing the flow records using data mining techniques. The method of TCM-KNN utilizing the fact that attacks statistically deviate is implemented. Thus even new types of attacks are detected
Detection of Network Attacks Based on NetFlow Data
Keywords: IDS; detekce anomalií; síťová bezpečnost; IDS; anomaly detection; network security