Digitální dvojče obráběcího stroje - Klíč, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Digitální dvojče je počítačový model reálného objektu nebo procesu, v němž lze simulovat jeho funkce a chody. Tato diplomová práce se zabývá tvorbou digitálního dvojčete posuvů os na tří-osé CNC frézce MCV Quick 754, která se nachází v laboratořích Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky na Vysokém učení technickém v Brně. Tvorba digitálního dvojčete probíhala v programech Autodesk Inventor, ve kterém se zpracovávaly modely, v Adams View, ve kterém se tvořil kinematický řetězec a síly působící na mechanickou část stroje a celá sestava byla vyexportována pro použití v programu Matlab Simulink. V něm byly vytvořeny pohony, jejich řízení a zadávání požadovaných poloh a rychlostí. Byly porovnávány průběhy naměřených veličin na reálném stroji se simulací a výsledné hodnoty se relativně shodují.

Digital twin is virtual model of real object or process, which its functions and operations can be simulated.This thesis focuses on the creation of a digital twin of axis movements on a three-axis CNC milling machine MCV Quick 754, which is located in the laboratories of the Institute of Production Machines, Systems and Robotics at Brno University of Technology. The creation of the digital twin was carried out in Autodesk Inventor, in which the models were processed, in Adams View, in which the kinematic chain and the forces acting on the mechanical part of the machine were created. The whole assembly was exported for use in Matlab Simulink. In Matlab Simulink the drives and their control were created and the required positions and speeds were specified. The runs of the measured quantities on the real machine were compared with the simulation and the resulting values were in relative agreement.
Digital twin of machine tool
Keywords: Digitální dvojče obráběcího stroje; vektorové řízení AC motorů; ladění AC motorů; tvorba kinematického řetězce.; Digital twin of machine tool; vector control of AC motors; AC motor tuning; kinematic chain creation.