Technologie NG - PON - Balon, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Hlavním cílem této diplomové práce bylo ukázat problematiku optických sítí, popsat si nejnovější současné techniky optických pasivních sítí a vytvořit si jednoduchou simulaci námi zvolené technologie. Celá práce byla rozdělena do několika částí. První část se zabývá architekturou pasivních sítích. Objasnil jsem základní funkční prvky, které se v optických sítích vyskytují. Popsal jsem aktivní prvky a samotný princip přenosu dat v distribuční síti. Na závěr této kapitoly jsem popsal jednotlivé standardy, které jsou definované pro pasivní sítě. V druhé části jsem se seznámil s klíčovými parametry a jejich nežádoucími vlivy na přenášený signál. Další část jsem věnoval novým technologiím, které jsou definované pro další generaci pasivních sítí NG-PON. Popsal jsem princip přenosu dat v těchto sítích a jejich výhody a nevýhody. Poslední část se zabývá vytvořením vlastních simulací jednotlivých technologií definovaných standardem NG-PON pomocí programu OptSim 5.2. Následovně jsem porovnal všechny výsledky jednotlivých technologií a zobrazil výhody a nevýhody každé z nich.

The main object of the master thesis was to familiarize with optical networks, describe the latest current technology of passive optical networks and create a simple simulation of our chosen technology. This thesis was divided into several parts. The first part deals with passive network architecture. I illustrated the basic functional elements which are present in optical networks. I described the active elements and principles of data transmission in the distribution network. To conclude this chapter I described the different standards that are defined for the passive network. In second part I familiarized myself with key parameters and their adverse effect on the transmitted signal. Another part deals with the new technologies that are defined for the next generation of passive network NG-PON. I described the principles of data transmission in these networks and their advantages and disadvantages. The last part deals with creating custom simulations of technology defined by standard NG-PON using OptSim 05.02 Subsequently I have collated all the results of the various technologies and show the advantages and disadvantages of each.
NG - PON technologies
Keywords: Optická vlákna; architektura PON; aktivní a pasivní prvky; disperzní vlivy; technologie NG-PON; návrh lokality; simulace v OptSim; Optical fibers; PON architecture; active and passive elements; dispersion effects; NG-PON technology; design sites; simulation in OptSim