Studium vlivu způsobu chovu slepic na obsah vybraných chemických složek vajec - Michalec, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Táto diplomová práca je zameraná na analýzu žĺtkov a bielkov zo slepačích vajec pochádzajúcich z rozdielnych druhov chovov v Českej republike za pomoci troch analytických metód. Na určenie bielkovín bola použitá Kjeldahlova metóda, na stanovenie tukov zas poslúžila Soxhletova metóda a na prvkovú analýzu optická emisná spektrometria s indukčne viazanou plazmou ICP-OES. V teoretickej časti je popísaná história chovu sliepok, označovanie a rozdeľovanie vajec a zloženie vajec na základe rôznych aspektov. Hlavným bodom bolo rozdelenie vajca na žĺtok a bielok a jeho následné popísanie po chemickej a fyziologickej stránke. Uvedený je tiež princíp použitých metód. Experimentálna časť sa zaoberá prípravou vzoriek, kalibračných roztokov a postupom analýzy. Vo výsledkoch a diskusii sú spracované všetky výsledky, štatisticky vyhodnotené a porovnané s literatúrou. Na analýzu bolo použitých jedenásť rôznych druhov vajec z Českej republiky patriacich do šiestich rôznych kategórii.

This diploma thesis is focused on the analysis of egg yolks and egg whites from chickens raised with different breeding methods in the Czech Republic using three analytical methods. The Kjeldahl method was used to determine the proteins, the Soxhlet method was used to determine the lipids and ICP-OES was used for elemental analysis. The theoretical part describes the history of chicken breeding, marking and distribution of eggs and composition of eggs based on various aspects. The main point was the separation of egg yolk and egg white and the subsequent description on the chemical and physiological level. Principle of used methods is also described. The experimental part deals with the preparation of samples, calibration samples and process analysis. All the results of analysed substances are summarized, statistically evaluated and compared with the other literature. For this analysis were used eleven different types of eggs from the Czech Republic from six different categories.
Influence of the chicken breeding method on the selected chemical constituents of chicken eggs
Keywords: vajce; sliepka; ICP-OES; prvková analýza; Soxhletova metóda; Kjeldahlova metóda; egg; chicken; ICP-OES; elementary analysis; Soxhlet method; Kjeldahl method