Generování syntetických obrazů sítnic oka - Tretter, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
Cílem této práce je navrhnout a implementovat program, který bude schopný automaticky generovat syntetické snímky sítnic oka. Generované snímky by měly být podobné reálným snímkům sítnic, které je složité získat, aby mohly být použity místo nich při vývoji různých algoritmů, pracujících se snímky sítnic. V práci jsou nejprve popsány anatomické vlastnosti sítnice, způsoby snímání sítnice a využití rozpoznávání sítnice v biometrických a medicínských aplikacích. Dále je popsán návrh programu a způsoby generování jednotlivých částí sítnice do výsledného obrazu. Vzhled těchto částí je vytvářen procedurálními texturami v jednotlivých vrstvách obrazu. V další části jsou popsány detaily implementace programu. V závěru je pak experimentálně ověřena vhodnost generovaných snímků pro algoritmické zpracování.

The goal of this thesis is to design and implement a program capable of automatically generating synthetic images of eye retinas. The generated images should be similar to those of real retinas, which are hard to obtain, so they could be used for development of various algorithms, which work with eye retina images in their place. This thesis describes anatomic properties of the eye retina, ways to take images of it and also usage of eye retina recognition in biometric and medicinal applications. Design of the program and the way in which individual parts of the retina are assembled together into the final image is also explained in this thesis. These individual parts are created using procedural textures in separate layers of the image. Next chapter of this work describes implementation details of the program. The conclusion then experimentally verifies suitability of the generated images for algorithmic processing.
Generation of Synthetic Images of Eye Retinas
Keywords: sítnice; syntetické snímky očního pozadí; automatické generování; procedurální textury; C++; OpenGL; retina; synthetic fundus images; automatic generation; procedural textures; C++; OpenGL