Zpracování snímku z meibografu a detekce mazových/meibomských žláz - Sandanus, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2023)
Táto práca popisuje meibomove žľazy, metódy ich pozorovania a zobrazenia. Predstavuje súčasný stav poznania v oblasti segmentácie očného viečka a meibomových žliaz a na jeho základe je vytvorený funkčný prototyp aplikácie pre riešenie danej problematiky metódami konvolučných neurónových sietí. Segmentácia je vykonávaná 19-vrstvovou adaptáciou architektúry U-Net a architektúrou MobileNetV3-large so segmentačnou hlavicou LR-ASPP. Spojením týchto architektúr boli dosiahnuté hodnoty, ktoré v určitých metrikách presahujú výsledky súvisiacich prác. Aplikácia je implementovaná ako desktopová aplikácia vo frameworku .NET 7.0 s použitím knožnice OpenCV.

This thesis describes meibomian glands, methods of their observation and imaging. The current state-of-the-art in the field of segmentation of the eyelid and meibomian glands is presented, and based on it, a functional prototype of the application for solving the given problem using the methods of convolutional neural networks is created. Segmentation is performed by a 19-layer adaptation of the U-Net architecture and the MobileNetV3-large architecture with the LR-ASPP segmentation head. By combining these architectures, values that exceed the results of related works in certain metrics were achieved. The application is implemented as a desktop application in .NET 7.0 framework using OpenCV library.
Meibograf Image Processing and Detection of Sebaceous/Meibomian Glands
Keywords: meibografia; meibomove žľazy; strojové učenie; konvolučné neurónové siete; detekcia; segmentácia; meibography; meibomian glands; machine learning; convolutional neural networks; detection; segmentation