Nástroj na vizualizaci plagiátů v různých programovacích jazycích - Bančák, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Práca sa zaoberá návrhom a implementáciou nástroja na detekciu plagiátov v programovacích jazykoch C, Python a PHP. Popisuje techniky, ktoré slúžia na zakrytie plagiátorstva. Cieľom práce je vytvoriť návrh nástroja na detekciu a vizualizáciu plagiátov, ktoré využívajú tieto techniky a jeho následnú implementáciu. Nástroj vykonáva detekciu transformáciou zadaných vstupných projektov do formy abstraktného syntaktického stromu, ktorý je získaný pomocou lexikálnej a syntaktickej analýzy, ktoré bude následne porovnávať navrhnutým algoritmom, ktorý využíva ohodnocovanie uzlov a podstromov pomocou \textit{hash} funkcie. Nástroj taktiež nájdené časti kódu, u ktorých mohlo potenciálne prísť k plagiátorstvu, vizualizuje vo forme podstromu abstraktného syntaktického stromu, príslušnému danej nájdenej časti kódu. Práca ďalej popisuje testovanie tohto nástroja na identifikovaných plagiátorských technikách a špecifikuje, ktoré dokáže pri detekcii obísť. Ďalej práca načrtáva možný ďalší vývoj nástroja.

The thesis describes the design and implementation of a plagiarism tool for programming languages C, Python and PHP. It describes techniques that are used to cover a plagiarism. The aim of this work is to create a tool for detection and visualization of plagiarisms covered up using these techniques. The tool performs detection by transforming input projects into an abstract syntactic tree, which is obtained by lexical and syntactic analysis. These trees will be compared by a proposed algorithm that uses node and subtree valuation using the {hash} function. The found parts of the code that could potentially lead to plagiarism are visualized in the form of a subtree of an abstract syntactic tree that represents the parts of the code found by the tool. Further, the work  describes testing of this tool on identified plagiarism techniques and specifies which of them it can eliminate. In its conclusion, the work describes the possible further development of the tool.
Tool for Visualization of Plagiarism in Several Programming Languages
Keywords: Detekcia plagiátov; vizualizácia plagiátov; hash funkcia; ANTLR; stromový prístup; abstraktný syntaktický strom.; Plagiarism detection; plagiarism visualization; hash function; ANTLR; tree approach; abstract syntax tree.