Vliv stárnutí listů na obsah enzymu Rubisco - Matulková, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
V bakalářské práci je popsán vliv stárnutí listů na obsah enzymu Rubisco u buku lesního rostoucího za normální a zvýšené atmosférické koncentrace oxidu uhličitého. Odběr vzorků probíhal na Experimentální ekologické stanici Ústavu systémové biologie a ekologie AVČR Bílý Kříž v Moravskoslezských Beskydech.Ke stanovení byly odebrány tři sady vzorků – první 22. 5. 2007, druhá 24. 7. 2007 a třetí pak 4. 9. 2007. Obsah enzymu Rubisco v listech byl stanoven metodou SDS-PAGE. U buků pěstovaných při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého došlo v průběhu vegetačního období k aklimační depresi obsahu enzymu Rubisco. Naopak u buků rostoucích za normální koncentrace oxidu uhličitého se obsah enzymu Rubisco v listech zvyšoval.

The bachelor’s thesis describes the influence of leaf senescence on the Rubisco enzyme content in Fagus sylvatica, grown both in normal and elevated athmospheric carbon dioxide concentration. Tha samples were collected at the Station of experimental ecology, Institute of systems biology and ecology, Academy of Sciences of the Czech Republic, White Cross in Moravian-Silesian Beskydy. To specify the determination three series of samples were taken in following order - the first one on 22nd May 2007, the second one on 24th July 2007, and the third one then on 4th September 2007.The Rubisco enzyme content in leafs was measured by the SDS-PAGE method. In Fagus species grown in elevated carbon dioxide concentration we observed the depression of Rubisco enzyme content during the vegetation period. Reversely in Fagus species grown in normal carbon dioxide concentration the Rubisco enzyme content was increasing.
Influence of leaf age on the Rubisco content
Keywords: obsah Rubisco; stáří listů; stárnutí listů; sezónní změny; buk lesní; Rubisco content; leaf age; leaf senescence; seasonal changes; Fagus sylvatica