Analýza způsobu zakončení statorového a rotorového svazku synchronních strojů pomocí MKP - Michailidis, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Tato práce se zabývá možnostmi simulace elektromagnetických polí v elektrických strojích. Stěžejní metodou je metoda konečných prvků. Náplní práce je vytvoření modelu, konečnoprvkové sítě a elektromagnetická simulace synchronního stroje. Je analyzován způsob zakončení statorového a rotorového svazku synchronních strojů pomocí MKP. Způsob zakončení statorového svazku je řešen čtyřmi segmenty (odseky). Změnou materiálových vlastností těchto objemů dojde ke změně magnetického pole v oblasti přítlačných prstů. Způsob zakončení statorového a rotorového svazku je analyzován metodou konečných prvků v programu ANSYS. Způsob zakončení statorového svazku je definován čtyřmi segmenty. Materiálové vlastnosti použitých segmentů deformují rozložení magnetického pole. V další kapitole je uvedena metodika tvorby výpočetní konečnoprvkové sítě. Kvalita této sítě (z hlediska počtu elementů a jejich tvaru) je důležitá z důvodu přesnosti a rychlosti výpočtu.

This thesis deals with simulation’s possibilities of the electromagnetic fields in electrical machines. A finite element method is the final element technique. The content of this thesis is a model and mesh creation and electromagnetic simulation of synchronous machine. The stator and rotor pack termination effect on the synchronous machine.is analyzed by finite element method in ANSYS program. The type of the stator termination pack is described by four segments. The magnetic field distribution is deformed due to the material properties of used segments. In the next part a methodics of mesh creation is shown. The mesh quality (in term of elements number and elements shape) is important due to the solution accuracy and speed.
Analysis of the stator and rotor pack termination effect on the synchronous machine by FEM
Keywords: synchronní stroj; Ansys; konečnoprvková síť; magnetická indukce; magnetická intenzita; metoda konečných prvků; vinutí; uzel; Synchronous Machine; ANSYS; Field Intensity; Finite Element Method; Flux Density; Mesh; Node; Winding