Modelování proudění ve výměníku tepla - Hudeček, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Tato práce se zabývá problematikou tepelného řešení výměníků tepla. K návrhu lze využít výpočty na základě vzorců pro prostup tepla, vzniklých na základě četných měření. Druhou metodou je přístup více moderní. Za pomoci výpočtové techniky a softwaru pro řešení proudění tekutin a tepelné výměny provést simulaci navrhnutého výměníku. Výpočty jsou provedeny pro typ tepelného výměníku zvoleného na základě rešerše. Výsledky jsou v závěru interpretovány a použité metody zhodnoceny a srovnány.

This thesis considers problematics of calculating and designing heat exchangers. First way of solving the designing problem is by using mathematical formulas for heat transfer, which are based on manifold measurements. Second approach is can be considered modern as the designing of heat exchangers is realized by using computing technology and appropriate software for simulation of flow and heat transfer. These computations are realized for specified type of heat exchanger that is chosen after a brief research. The results are then post processed, commented and these two approaches are compared and evaluated.
Modelling of flows in a heat exchanger
Keywords: Tepelné výměníky; matematické modelování; návrh výměníku tepla; trubkový výměník; deskový výměník; sdílení tepla; Heat exchangers; mathematical modelling; heat design; straight-tube heat exchanger; plate heat exchanger; heat transfer