Galerie letecké techniky a tradic letectví na letišti Medlánky v Brně - Bělehradová, Věra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Areál sportovního letiště Brno-Medlánky je zasazen v mírně zvlněném kopcovitém terénu v polích těsně za obydleným územím městské části Brno-Medlánky. Historie letiště sahá až do roku 1924, kdy byl postaven první dřevěný hangár pro účely výcviku kluzákových letů. Současný stav letiště je urbanisticky neuspořádaný. Cílem práce je areál zpřehlednit a dát mu řád, umožňující snadnou a účelnou orientaci v daném prostoru. Hlavním zásahem bylo vytvoření nové centrální budovy – Muzea letectví. Koncept návrhu vychází z rozdělení celého prostoru do dvou ramen – komunikačních os, vycházející z hmoty zachovalých historických dřevěných hangárů. Mezi tato dvě komunikační ramena je vložena osa centrální, na níž leží srdce areálu – Muzeum letectví. Jedná se o budovu organického tvaru, inspirující se osově symetrickým rozpětím křídel (pták, letadlo, brouk). Právě tato symetrie budovy vytváří osu směřující výhled z budovy na přistávací a vzletovou dráhu. Hmota stavby využívá svažitého terénu a je částečně zapuštěná pod zem. Objem budovy zvenčí kopíruje stoupající svah a splývá tak s okolním terénem. Vnitřní dispozice se skládá ze tří podlaží, z nichž jedno je zcela zapuštěno pod terénem a druhé zpoloviny. Hlavní vstup do galerie je v místě nejvýše položeného podlaží, směr expozice je tedy veden shora dolů do suterénu. Expozice je členěna na 6 částí: expozici RC modelů, expozici větroňů, expozici motorových letadel, promítací sál, expozici pro děti a letecké trenažery. Ostatní prostory tvoří technické zázemí budovy. V suterénu je umístěna servisní dílna s nákladovým výtahem pro letadla, s možností umístění nevystavených letadel. Nosný systém budovy sestává ze dvou částí: železobetonové vany a obloukové ocelové konstrukce s rozponem 50m.

Sport Airport complex Brno-Medlánky is nestled in the undulating hilly terrain in fields just beyond populated areas in Brno-Medlánky. The history of the airport dates back to 1924 when it was built the first wooden hangar for training purposes glider flights. Current state urban of airport is orderless. The aim is to streamline the complex and give it the order, allowing easy and efficient orientation in the space. The main intervention was the creation of a new central building - Aviation Museum. The concept of the design is based on the division of the whole area into two branches - communication axes, based on the mass preserved historic wooden hangars. Between the two communication arms is inserted a central axis on which is located the heart of the complex - Aviation Museum. It is a building organic form, inspiring axially symmetric wingspan (bird, airplane, beetle). It is this symmetry axis of the building creates a view towards building on the runway. Mass of the building used by the sloping terrain and is partially sunk under the ground. Building volume follows an upward slope from the outside and blends with the surrounding terrain. The internal layout consists of three floors, one of them is completely sunk below ground level and second half. The main entrance to the gallery is located in the uppermost floors, the direction of the exhibition is therefore directed downwards into the basement. The exposition is divided into six parts: RC models exposure, gliders exposure, powered aircraft exposure, screening room, children's exposure and air trainers. Other areas consist of building technical facilities. In the basement there is a workshop with aircraft lift, with the possibility of placement unexposed aircrafts. The supporting system of the building consists of two parts: reinforced concrete tubs and arched steel structure with a span of 50m.
Gallery aviation technology and traditions of aviation at the airport Medlánky in Brno
Keywords: betonová vana; oblouková ocelová konstrukce; rozpětí 50 m; nákladní výtah pro letadla; expozice; galerie; pták; letadlo; brouk; Letecké muzeum; Sportovní letiště Brno-Medlánky; historické dřevěné hangáry; expozice RC modelů; expozice větroňů; expozice motorových letadel; promítací sál; expozice pro děti; letecké trenažery; concrete tubs; arched steel structure; span of 50m; aircraft lift; exposition; gallery; bird; airplane; beetle; Aviation Museum; Sport Airport complex Brno-Medlánky; historic wooden hangars; RC models exposure; gliders exposure; powered aircraft exposure; screening room; children's exposure; air trainers