Přizpůsobování impedancí na vedení v Matlabu - Straka, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou přizpůsobování impedancí na vedení a pochopení konstrukce Smithova diagramu. Jsou zde uvedeny základní poznatky o teorii vedení a zobrazeno chovaní napětí a proudu podél vedení v různých situacích. Je zde popsán postup konstrukce Smithova diagramu, který slouží pro transformaci impedance na konci vedení na jeho vstup. Na závěr jsou probrány výhody a nevýhody přizpůsobeného vedení a jeho řešení pomocí přizpůsobovacích obvodů a Smithova diagramu. V práci je představen program pomocí ukázkových příkladů. Program slouží pro názornou ukázku přizpůsobení impedancí a rozložení napětí a proudu na vedení

This bachelor’s thesis is aimed at the impedance matching of transmission lines and at understanding of the Smith chart plotting. In the text are described the basic features of the transmission line theory, i.e. the behavior of voltage and current along the lines in different situations. The construction of the Smith chart is described in detail. The Smith chart serves for the transformation of impedance and reflection coefficient along the transmission line. In conclusion, advantages and disadvantages of the matched transmission line are discussed. The project presents a demonstration program using examples. The program is used for illustrative example of the matched impedance and the behavior of voltage and current along the lines in different situations
Impedance matching of a transmission line in Matlab
Keywords: Impedance; přizpůsobování impedancí; Smithův diagram; činitel odrazu; transformace; poměr stojatých vln; Impedance; impedance matching; Smith chart; reflection coefficient; transform; standing wave ratio